2012: Singapore High Commission, $11.5m

Singapore High Commission

Project Manager –  Will Broadmore

Site Manager –  Phil Gray, Upega Laulu, Mike Walsh

McKee Fehl completed the high profile Singapore High Commission refurbishment in December 2012. This project featured a mix of construction methodologies from a wide range of disciplines.

Originally constructed in 1976 the building required an extensive upgrade to meet current and future requirements. The building was 80% demolished and rebuilt alongside a major programme of siteworks. A services upgrade was included in the works and a high performance HVAC system has been installed. The structure of the building is composed of a mix of re-used and new foundations, structural steel and heavily reinforced concrete walls in combination with traditional lightweight timber construction. The building features a non-traditional cantilevered eave detail. The Hinuera stone cladding is set out to grid lines and combined with seismically isolated structural glazing.

Privacy and security for the property has been achieved with a cutting edge security system incorporating architecturally integrated motorised gates along with a stand alone ballistic rated guardhouse. These elements combined with the 5,000m2 of landscaping, planting and fencing that were installed as part of the redevelopment allow for privacy and building separation.

The size and complexity of the site along with the quantity of siteworks and landscaping was extensive. The high quality finishes required throughout provided unique logistical challenges.  The project was ultimately completed three months prior to client occupation to an extremely high standard.